24 Şubat 2010 Çarşamba

Şereflikoçhisar'ın Coğrafi Konumu


COĞRAFÎ KONUM

Şereflikoçhisar İlçesi; coğrafi konumu, doğal güzelliği sayesinde tarihin ilk çağlarından itibaren önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Şereflikoçhisar İlçesi, İlimiz Ankara’ya 145 km. uzaklıkta olup, güney doğrultusunda Ankara’nın en son ilçesidir. Kuzeyinde Bâlâ, doğusunda kendisinden koparılarak ilçe yapılan Evren, Sarıyahşi ve Ağaçören, batısında Tuzgölü ve kulu ilçeleri ile çevrilidir.


FİZİKÎ COĞRAFYASI

Yeryüzü şekilleri bakımından fazla yüksek olmayan dağlar, tepeler ve dalgalı araziler ile geniş Koçhisar ovasından meydana gelir. Ortalama olarak 900 ila 1200 metre arasında bir yükseltiye sahip olan Şereflikoçhisar ilçesinin en yüksek noktası Karasenir Dağının denizden yüksekliği yaklaşık 1650 metredir.
İlçede hüküm süren iklim İç Anadolu'nun bariz iklimi olan sert step iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve karlıdır. Yıllık ortalama sıcaklık 12,6 derece, yıllık ortalama yağış miktarı 357 mm.dir.
Yağış şartlarının yetersizliği sebebiyle ilçede hakim bikti örtüsü step, yani bozkırdır. Tepelik alanlar üzerinde yer yer meşe ormanı artıklarına rastlanır.
İlçenin en önemli akarsuyu Ortaköy ilçesi sınırlarındaki Ekecik dağının batısından kaynağını alan ve Tuzgölüne dökülen Peçenek çayıdır. Yıllık ortalama debisi 1 metreküp7saniye olan Peçenek çayından gereği gibi istifade edilememektedir. Üzerine yapılacak olan bir gölet, içme ve kullanma suyu sıkıntısı çeken Şereflikoçhisar ilçesine büyük bir canlılık getirecektir.
Memleketimizin ikinci büyük tabiî gölü olan Tuzgölü, Şereflikoçhisar ilçesini batıdan ve güneyden çevirir. Havzasına düşen yağışın azlığı, buharlaşmanın şiddetli oluşu ve gölün derinliğinin az olması sebebiyle yazın suları buharlaşarak yerinde kalınbir tuz tabakası kalan gölde mutfak tuzu karakterinde tuz elde edilir. Tekel tarafından işletilen gölde üz tuzla vardır ve bunlardan ikisi ilçemiz sınırları içerisindedir. Yıllık tuz üretimi bakımından ülkemizin en önemli kaynağı olan Tuzgölü, Türkiye tuz üretiminin yüzde 60'ını gerçekleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder